12 Haziran 2014 Perşembe

Uyarlanabilir E-Öğrenme




Teknolojinin gelişmesi ve evrilmesiyle beraber eğitimde bundan nasibini alıyor. Teknolojinin sunduğu imkanlar ile ister yatakta ister uçakta kısacası mekandan ve zamandan bağımsız öğrenmeyi sürdürebiliriz. Hatta gelinen noktada öğrenmenin metodu dahi değişiyor. Ama önemli olan bizim bu gelişmelere ne kadar hazır olduğumuz aslında!

Öğrenmenin Şekli Değişiyor!


Oyunllaştırma ile öğrenmenin metodu değişim gösteriyor. Hatta buna çok güzel örnekler de mevcut. Pearson ve Dünya Bankası'nın bu konuda çok güzel uygulamaları var. Detayları merak ediyorsanız, bir sonraki haberi okumanızı tavsiye ederim. Artık dönelim asıl okunumuza! Bu konuda yazılmış çok güzel bir yazı var. Lafı uzatmadan sözü haberin kaynağına bırakıyorum. Merak edenler yazının tamamını buradan okuyabilirler.


Bilginin Nasıl Sunulduğu ve Öğrenene Nasıl Uyarlandığı 


Çağın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün özelliklerine her geçen gün yeni nitelikler eklenmeye devam ediyor. Bu nedenle, öğrenmenin yaşam boyu sürdürülmesi bir gereklilik halini alıyor ve günlük yaşamımızın vazgeçilemeyen bir parçası oluyor. Bilgi ve öğrenme önem kazandıkça bilginin nasıl sunulduğu ve öğrenene nasıl uyarlandığı soruları da önem kazanmaya başlıyor. Teknolojik yenilikler hız kesmeden yoluna devam ederken, e-öğrenme yaklaşımları da çeşitlenerek karşımıza çıkıyor. Bu yaklaşımlar; bilgisayar tabanlı eğitimden, internet tabanlı eğitime; uzaktan eğitimden, mobil öğrenmeye; karma eğitimden, sosyal öğrenmeye kadar farklı özelliklerde uygulamaları kapsıyor.

Kişiye Özel


Uyarlanabilir E-Öğrenme (Adaptive E-Learning) Modeli yeni nesil e-öğrenme yaklaşımlarından biri. Bu modelin temel uygulamaları üniversite eğitimi düzeyinde görülmekle birlikte, bir diğer popüler kullanım alanı olarak, kurum ya da kuruluşların çalışanları için düzenledikleri hizmetiçi eğitimler karşımıza çıkıyor. Uyarlanabilir E-Öğrenme Modeli temel alınarak hazırlanan eğitimlerin, diğerlerine göre en belirgin farkı; “kişiye özel uyarlanabilir” olması; bunun yanı sıra, aktif katılıma ve kişilerarası etkileşime olanak sağlaması.

Uyarlanabilir E-Öğrenme'nin Özelliği Nedir?


Uyarlanabilir E-Öğrenme sistemlerinin temel özelliklerini sıralayacak olursak;


  • Öğrenen aktiftir ve maksimum etkileşim vardır. 
  • Bireysel öğrenmeyi mümkün kılar. 
  • Öğrenme deneyimini eğlenceli hale getirir. 
  • Esnektir, zaman ve mekândan bağımsız çalışma imkânı sunar. 
  • Online ölçme ve değerlendirme imkânı verir, anında geri bildirim (feedback) ve yanlışını düzeltme imkânı sunar. 
  • Öğrenenlerin farklı öğrenme amaçlarına, bilgi düzeyine, alt yapısına ve öğrenme yeteneğine göre çalışma fırsatı tanır. 
  • Herkese uyabileceği düşünülen tek bir öğrenme çözümü (“One-Size-Fits-All”) yerine her bireye ayrı öğrenme çözümü ve ortamı sunar.

0 yorum:

Yorum Gönder